Actief niets doen met 100% aandacht!

Hetty Oostijen, coach, Nederland

Methode Resseguier is een methode die precies bij me aansluit.

Presentie, met volle aandacht zijn bij wat ik doe, met hart, hoofd en vooral ook fysiek aanwezig zijn, open en nieuwsgierig naar de ander, dat is de kracht van waaruit ik graag werk in (team) coaching en dialoog. Dat is de basis waarmee ik groei- en ontwikkelingsprocessen ondersteun.

Maar ondanks deze intentie lukt het op sommige momenten niet helemaal (of helemaal niet!) om werkelijk aanwezig te zijn en te blijven. En daar kreeg ik niet goed grip op. Ik was dan ook verrast dat er een methode bestaat die zich precies met dat aspect bezig houdt!

Methode Resseguier maakt dat ik in een coachingsproces met al mijn aandacht erbij kan zijn en blijven. Vooral in teams maakt dat een belangrijk verschil, juist ook op behoorlijk moeilijke momenten. Het maakt de ruimte voor mensen om stappen te zetten steeds groter.

Dat geeft veel vertrouwen! En omdat MR nog volop in ontwikkeling is, weet ik zeker dat er met deze methode nog veel meer mogelijk is om groei en ontwikkelingsprocessen voor mensen te ondersteunen. Dat maakt me behoorlijk nieuwsgierig.

Al met al heb ik in MR een prachtige methode gevonden die mijn werk steeds verder verdiept en er een stevig fundament aan geeft.

Edmond Carlier, musicus, België

Sinds mijn zevende speel ik cello. Ik was 35 jaar solo-cellist in Essen en in La Monnaie / De Munt en speel nog steeds in kamermuziekconcerten en in het Duo La Gioia.

Zes jaar geleden maakte ik kennis met de MR in De Munt. Na een korte sessie, in duo, van amper een paar minuten veranderde alles, het contact met de zangeres, met mijn cello, met het publiek, met de muziek. Ook had ik de indruk dat ik voor het eerst in mijn carrière het publiek zag zitten ...

In «Le Moulin» van Jean-Paul Rességuier, bij Cahors, deed ik samen met hem een workshop van één week met 14 deelnemers. Iedere dag hadden we concert en we wisten ’s ochtends nog niet wat we ’s avonds zouden uitvoeren. De vijf avonden hebben we gespeeld in een soort kalmte, met een enorm wederzijds aanvoelen van collega musici én van het publiek.
Een man in het publiek zei dat hij in de dertig jaar dat hij professioneel muzikant was nog nooit zo’n kwaliteit van uitvoering had meegemaakt.

Daarna ben ik me echt in de MR gaan verdiepen.

Sindsdien speel ik veel vrijer, opener, presenter. Het is nu veel meer een kringloop van spelen en luisteren. Daardoor voelt het spelen veel rustiger, ervaar ik veel minder spanning.

Ik geef ook celloles. Ik merk dat ik nu veel minder energie hoef te geven. Ik voel me meer geïmpliceerd, meer tegenwoordig op elk moment. De persoon waar ik les aan geef voelt zich door mij gesteund en kan daardoor meer persoonlijk initiatief opnemen in alle vertrouwen. Het voelt dan alsof ik die persoon bij de hand neem en een klein stukje laat lopen, waarna de ander weer verder kan lopen.

Door de ander 100 op 100 te ondersteunen kan hij/zij ten volle zijn capaciteiten ervaren en ontwikkelen.

Het fijne van de MR is dat het je tools meegeeft die je leren om steeds in het productieproces te zijn en te blijven.

Daarom ben ik ook blij dat ik nu in opleiding ben om zelf de Methode Rességuier te gaan aanleren aan musici en anderen die er baat bij kunnen hebben.